Upája csoport

Jelenlegi hely

Ahhoz, hogy az ember megtanuljon valamit,

nagy segítség lenne, ha tudná,

hogy hogyan kell tanulni.

A megszokott tanulási és jegyzetelési módszereink javarészt elavultak, kevésbé működőképesek. Az a módszer, ahogyan a középiskolában tanultunk, a felsőoktatásban sokszor nem ad sikerélményt. A buddhista tanulmányok pedig különösen más tanulási stratégiát kívánnak, mint amivel általában eddig tanultunk, hiszen nem csak a lexikális ismeretek fejünkbe tömködése a cél, hanem önálló gondolkodásra, a tapasztalatszerzésen alapuló saját élményeink megfogalmazására is szükségünk van ahhoz, hogy a Buddha tanításait megértve a saját életünkben is pozitív irányú változásokat érjünk el.

A magyar oktatási gyakorlat a bal oldali agyféltekéhez kapcsolódó funkciókat részesíti előnyben, azonban ha a tanulás folyamatába bekapcsoljuk a jobb féltekét, sokkal eredményesebbek is lehetünk. Segít a jegyzetelésben, gondolkodásban, tanulásban, emlékezésben, tehát segíti a tanulási folyamatot.

Az Upája csoportban felmérjük, hogy milyen a saját tanulási stílusod, mi áll hozzád a legközelebb, mi az, amit erősítened kell, ezt hogyan érheted el, és azt is kiderítjük, van-e valami olyan jellegzetesség az információ-feldolgozási rendszeredben, ami speciális technikák elsajátításával sokkal eredményesebbé tehet.

Sok játékos gyakorlat alkalmazásával elősegítjük az önszabályozás, belső motiváció kialakulását.

 Az Upája Csoportban segítséget kérhetsz és kaphatsz a tanulmányaid során felmerülő problémáiddal kapcsolatosan, bármikor és bármilyen okból keletkeztek is azok.

Amennyiben valamilyen fogyatékossággal élsz, és szakértői véleményt mutatsz be erről, többféle segítséget is igénybe vehetsz a tanulmányaid során. Annak megfelelően, hogy mire van szükséged, például:

  • órai jegyzeteket, hanganyagokat kaphatsz
  • speciális eszközöket biztosítunk a tanórákon és a vizsgákon
  • felzárkóztató órákra, korrepetálásra járhatsz
  • az egyéni tanulási stílusodnak megfelelő módszereket tanulhatsz
  • kivételes tanrend alapján végezheted a tanulmányaidat
  • pénzbeli támogatással, pl. ingyenes nyomtatás lehetőségével segítünk
  • a diplomához szükséges nyelvvizsga alól részleges vagy teljes felmentést kaphatsz

 

Amennyiben nem rendelkezel hivatalos igazolással valamely fogyatékosságról, de nehezen boldogulsz a tanulással, esetleg életvezetési problémáid vannak, szintén kérhetsz segítséget a TO 2-es irodában péntekenként 15.00-16.00 óra között, vagy a to@tkbf.hu címen.

A diákmentorokat, akik a tanulmányokkal, életvezetési problémákkal, Neptun és Moodle használattal, és sokféle más gondod megoldásával kapcsolatosan tudnak segíteni, a mentor@tkbf.hu címen érheted el. Akár estis, akár nappalis hallgató vagy, írj, keresd a kapcsolatot, kérj segítséget, támogatást mielőbb. 

Azok, akiknek nem sikerült a határidőn belül nyelvvizsgát szerezni, az oklevélszerzési határidő felfüggesztését kérhetik az Oktatási Hivatalhoz beadott kérelemmel akkor, ha nyelviskolában tanultok és erről igazolást is kaptok.

Itt találjátok a nyomtatványt: https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/felsooktatas/hosz/kerelemmintak/Ker...